Glabbeek: 40 jaar na fusie opnieuw naar schaalvergroting?

Op 13 april 2017, over deze onderwerpen: N-VA Glabbeek

De inwoners van Glabbeek die in 1977 het samenvoegen van de oude gemeenten hebben meegemaakt, herinneren zich vast nog de verhitte discussies. Het was van ‘moeten’ en het ging niet altijd van harte. Maar al snel bleek een fusie op bestuurlijk vlak een logische stap.

Daarom start Vlaanderen een volgende fusie-uitdaging. De kleinschaligheid van vele gemeenten heeft tot gevolg dat deze het steeds moeilijker krijgen om hun taken uit te voeren. Een nieuwe fusie leidt tot bestuurlijke vereenvoudiging en een drastische kostenbesparing.

Inmiddels zijn meerdere gemeentebesturen met de voorbereidingen begonnen. Zo wordt met belangstelling uitgekeken naar de op til zijnde fusie van Meeuwen-Gruitrode en Opglabbeek.

Gemeenten die nu vrijwillig fuseren, kunnen van de Vlaamse overheid rekenen op een schuldovername van 500 euro per inwoner. Voor Meeuwen-Gruitrode en Opglabbeek betekent dit een bedrag van 11 689 500 euro.

Het samenvoegen van gemeenten zal het aantal mandatarissen drastisch verminderen. Nu we de schandaalsfeer van de ‘postjespakkers’ hebben gehad en burgemeester Reekmans om ter hardst roept om allerhande mandaten en vergoedingen af te schaffen, wordt het tijd om op neutrale basis te onderzoeken of een fusie voor Glabbeek voordelig kan zijn.

Ook al grenst onze gemeente aan de stad Tienen, toch wensen wij, met alle respect voor onze buren, nooit op te gaan in een stadsstructuur.

Wij zijn benieuwd of het huidig gemeentebestuur de politieke moed zal opbrengen om het fusie-onderwerp samen met alle partijen te bespreken en te onderzoeken.       

Voor N-VA Glabbeek is er één belangrijk uitgangspunt: Glabbeek moet een rustige, landelijke gemeente blijven.

 

Bekijk hier het volledige dossier: "Gemeentefusie"

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is