Doorlichting van het Autonoom Gemeentebedrijf Glabbeek (AGB)

Op 1 april 2016, over deze onderwerpen: AGB - Autonoom Gemeentebedrijf, Algemeen Beleid

Toen het gemeentebestuur de oprichting van een Autonoom Gemeentebedrijf aankondigde werden naar goede gewoonte de voordelen dik in de verf gezet. Als belangrijke reden werd aangegeven dat door zo een ‘bedrijfje’ op te richten er een pak BTW zou gerecupereerd worden en het AGB jaar na jaar mooie winsten zou maken.

We zijn nu enkele jaren verder en het AGB sloot 2015 af met een winst van amper € 2.820 en voor 2016 wordt een verlies vooropgesteld van (-) € 1.300.

De functie van het AGB bestaat er in om de infrastructuren van de zalen DE MISPEL en DE ROOS evenals de SPORTHAL te beheren.

Om deze beheersfunctie succesvol te laten verlopen werden 4 directeurs aangesteld (2x Dorpspartij en 2x sp.a). Deze ‘directeurs’ zijn dus verantwoordelijk voor de exploitatie van de aan hen toevertrouwde zalen. Zij leggen verantwoording af aan een Raad van Bestuur.

In feite is er weinig of niets veranderd
Alle investeringen worden door de gemeente gedragen en de organisatie en de reserveringen van de zalen verlopen grotendeels via het gemeentepersoneel. De gemeente betaalt een jaarlijkse bijdrage, voor 2016 bedraagt deze € 33.500. Bovendien wordt aan erelonen en vergoedingen € 13.250 uitgegeven.

Waar houdt dit autonome bedrijfje zich mee bezig?
Het haalt zijn omzet uit het innen van de inkomsten van verhuur en dranken. Toch gek dat een kleine gemeente met 5300 inwoners een apart bedrijfje oprichtte om deze eenvoudige activiteiten van de gemeente voor een deel over te nemen.

Voor dit jaar voorziet het AGB slechts een ontvangst van  € 73.615 + € 33.500 gemeentetoelage = € 107.115.
De uitgaven werden begroot op € 108.415 vandaar dus het verlies van  (-) € 1300.

Het BTW voordeel dekt amper de kosten van erelonen van de 4 directeurs en enkele vergoedingen aan derden.

 

Worden de zalen goed beheerd ?

SPORTHAL DE LINDE
Door zeer lage verhuurprijzen aan te bieden is de sporthal voor     % van de openingsuren bezet. Maar de sporthal wordt ook aan verenigingen van buiten de gemeente aan te lage prijzen verhuurd. De sporthal zit goed vol maar het ‘gemeentebedrijfje’ maakt verlies!

De inwoners van Glabbeek betalen om sportverenigingen van buiten de gemeente goedkoop te laten sporten. N-VA Glabbeek stelt voor om de prijzen voor niet-Glabbeekse verenigingen met 25% te verhogen.

DE MISPEL
De bezettingsgraad van deze kleine zaal is rampzalig. Slechts    % van de totale verhuurtijd wordt benut. Tot op vandaag heeft het verantwoordelijke directeurskwartet geen enkele aanbeveling gedaan om deze situatie te verbeteren.

GC DE ROOS
ls men voor de sporthal van weggeeftarieven kan spreken dan wordt het tijd om voor DE ROOS eens na te gaan in hoeverre de huurprijzen en de kosten de mogelijkheden om een beter ‘podiumbeleid’ te leiden hypothekeren. Men kan er niet naast kijken het seizoen 2015-2016 had weinig te bieden. Buiten de optredens van onze toneelgezelschappen, De Muiletrekkers en toneelkring Attenrode-Wever, lag het aantal geprogrammeerde artistieke optredens bedroevend laag. Benieuwd welke maatregelen er zullen genomen worden want met een bezettingsgraad van slechts       %  wordt deze zaal ondermaats benut.

De cijfers en de verhuurpercentatges bewijzen het: het Autonoom Gemeentebedrijf heeft Glabbeek niets opgeleverd.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is