U bent hier
Glabbeekse oppositie stapt op tijdens gemeenteraad
Tijdens de extra gemeenteraad in Glabbeek van 31 mei stapte de gezamenlijke oppositie op toen Peter Reekmans zes reeds vorige maand goedgekeurde punten, opnieuw wilde laten stemmen.
Omwille van deze aanfluiting van de democratie hebben de oppositiepartijen CD&V, N-VA en Samen er gezamenlijk voor gekozen om vóór de stemming over de jaarrekeningen de gemeenteraadszitting vroegtijdig te verlaten.
CD&V-fractieleider Herman Arnauts legt uit: "Op de gemeenteraad werd opnieuw advies gevraagd over de jaarrekeningen van de zes Glabbeekse kerkfabrieken. De extra gemeenteraad begon echter met het goedkeuren van het verslag van de vorige gemeenteraad, waarin zwart op wit staat dat de zes jaarrekeningen in kwestie gunstig geadviseerd worden. Nu wil de burgemeester die zes punten plots opnieuw ter stemming brengen en wil hij bovendien via amendementen vanuit de meerderheid, twee van de zes jaarrekeningen een ongunstig advies geven."
Namens N-VA valt Tom Peeters hem bij: "Burgemeester Reekmans speelt al maandenlang een vuil spel met de Glabbeekse kerkfabrieken. Door nu punten opnieuw ter stemming te brengen, die blijkens zijn eigen verslag al goedgekeurd zijn, voert Reekmans niet enkel zijn persoonlijke vete tegen enkele kerkfabrieken tot een ongekende hoogte, maar gaat hij bovendien in tegen de fundamentele beginselen van een rechtsstaat."
Wannes Vanderstukken (Samen) besluit: Blijkbaar is de bestuursmeerderheid Dorpspartij-Spa niet op de hoogte van hoe een aanbesteding wettelijk moet gebeuren! Klachten van de oppositiepartij Samen, moeten de bestuursmeerderheid werkelijk zeggen hoe de vork aan de steel zit, vandaar punt acht (aanbesteding omgevingswerken school) op de extra gemeenteraad.
De voltallige oppositie had gehoopt dat de meerderheid over voldoende gezond verstand zou beschikken en de onnodige agendapunten m.b.t. de rekeningen van de kerkfabrieken zou terugtrekken, zodat ze punt 8 van de agenda (aanbesteding omgevingswerken school) mee hadden kunnen goedkeuren.
Als eerste agendapunt het verslag van de vorige gemeenteraad goedkeuren en als tweede agendapunt hierop terugkomen kan echter bezwaarlijk van goed bestuur getuigen. We zijn in Glabbeek al wel het één en ander gewoon, maar de maneuvers die de bestuursmeerderheid nu uit hun mouw schudden grenzen aan het ongelofelijke. Hier zijn de grenzen van het politieke fatsoen ruim overschreden en daar willen we als oppositie niet aan deel nemen.
Bekijk hier het volledige dossier: "Kerkenproblematiek"