Wetenschappelijk experiment in Glabbeek

Op 15 mei 2018, over deze onderwerpen: Financiën, Mobiliteit, N-VA Glabbeek, Ruimtelijke ordening, Verkiezingen 2018
Wetenschappelijk experiment in Glabbeek

Dit experiment is gebaseerd op het wedervaren van een kikker die niet besefte dat hij gekookt werd:

‘Laat een kikker rustig zwemmen in een ketel met koud water. Warm het water zachtjes op, de kikker vindt dit aangenaam. De temperatuur stijgt, de kikker wordt slaperig maar maakt zich geen zorgen. Het water wordt heet, de kikker verzwakt maar reageert niet. Zonder het te beseffen zal de kikker koken en sterven’.

Indien de kikker in water van 50° terecht zou zijn gekomen zou het beestje in één wip uit de ketel zijn gesprongen.

Dit experiment toont aan dat wanneer veranderingen op een trage wijze worden doorgevoerd, deze na verloop van tijd aan de aandacht ontsnappen en reacties uitblijven.

De Glabbeekse meerderheid lanceert al jaren lang het ene project na het andere. Het oude militair domein (De Vaint) is de ketel  die enkele jaren geleden gevuld werd met koud water.

  • Eerst werd het AGB opgericht, dat autonoom bedrijfje dat grote winsten ging maken en ondanks veel steun uit de gemeentekas toch nog verlieslatend is.
  • Vervolgens ging men een evenementenhal bouwen voor 2.200 personen. Kostenplaatje onbekend, plannen niet gezien, geluids- en verkeersoverlast onbespreekbaar.
  • Het OCMW zou voor € 300.000,-  een sociaalrestaurant  financieren dat uiteraard ook dienst zou doen voor de evenementenhal.
  • Het probleem van de asbestvervuiling zou opgelost worden door de verhuur van de daken voor het plaatsten van zonnepanelen. Met de opbrengst zou de lening terugbetaald worden nodig voor het saneren van de daken.
  • Het AGB verkoopt een perceel grond voor de bouw van een ‘Zorgpark’. Weer wordt aangekondigd dat met dit geld de asbestdaken zullen gesaneerd worden. 
  • Dit Zorgpark zal ook een sociaalrestaurant uitbaten en dus mag men veronderstellen dat de inbreng van het OCMW in de evenementenhal niet meer nodig zal zijn… Kan iedereen nog volgen?

Wij, de inwoners van Glabbeek zijn de kikkers die niets vermoedend in het koude water van de VAINT- ketel zwemmen en langzaam maar zeker ‘opgewarmd’ worden door een overdaad aan wisselende projecten en wijzigende budgetten en financieringen.  Zo stookt burgemeester Peter Reekmans het vuur op in de hoop dat na verloop van tijd de ‘kikkers’ niet meer zullen reageren.

Zo kan het niet verder!

Kan het nog dommer?
Een evenementenhal waar men rekent op feesten voor 2.200 personen, waar honderden auto’s de te kleine parking en de straten zullen bezetten en waar geluidsoverlast de  buurt gaat teisteren, zal gebouwd worden naast een medisch zorgcentrum, waar rust en stilte prioritair moeten zijn.
Welke instantie gaat voor deze twee tegenstrijdige projecten de nodige bouwvergunningen afleveren?

N-VA Glabbeek zal zich blijven verzetten tegen de bouw van de evenementenhal, maar steunt het Zorgpark project.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is